1 Temmuz 2020 Çarşamba

Covid 19'un ilk dalgası sonrası Poznan turu

Tur güzergahı
Covid sonrası dönemde ilk kafile Polonya'nın Poznan şehrine ulaşmış. 17 kişiden oluşan kafilede çoğunlukla yaşlı kimseler varmış.

Otelde onlardan başka turistler de bulunuyormuş, Kaldıkları otelde açık büfe uygulamasının kaldırılmış. Kahvaltıda sipariş usulüne geçilmiş.
 
Vahit abi şehrin sokaklarının genelde tenha olduğunu ancak Polonya'da çoğu kişinin maske takmadığını söylüyor. "Turizm sektörü çalışanları çok gayret ediyor. Ekmek parası için çarkı tekrar çevirmeye çalışıyorlar" diyor.


Poznan şehir tarihi

I. Mieszko Hıristiyanlığı kabul ettikten sonra Polonya'daki ilk katedrali olan Poznań Katedrali'ni inşa etmeye başlamış, Bu katedral erken Piast hükümdarlarının (Mieszko I, Boleslaus I, Mieszko II, Casimir I) ve daha sonra Przemysł I ve Przemysł II'nin gömüldüğü yermiş.

Polonya 1138'de III. Bolesław'ın vasiyetiyle kralın oğullarının yönettiği ayrı düklere ayrılmış ve bu parçalı dönem 1320'ye kadar sürmüş. Düklükler sık ​​sık el değiştirmiş; Poznań, Gniezno ve Kalisz'in kontrolü bazen tek bir düke ait, bazen de ayrı düklerde oluyormuş.

Vahit abinin objektifinden meydan ve belediye binası
Yaklaşık 1249 yılında Przemysł I, Warta nehrinin sol kıyısında bir tepede sonradan kraliyet kalesi olacak yapıyı inşa etmeye başlamış. 1253'te de kale ve nehir arasında Magdeburg yasasına tabi bir yerleşim kurulması için Gubenli Thomas'a yetki vermiş. Thomas çok sayıda Alman yerleşimciyi şehrin inşasına ve yerleşimine yardım etmek için getirmiş. Bu olay Almanların o dönemdeki doğu göçüne (Ostsiedlung) bir örnek olarak kabul ediliyor. Kasaba bugünkü eski kent mahallesini kaplıyormuş ve kale ile entegre bir savunma duvarı ile çevriliymiş. 1400 yılında kasaba nüfusunun dörtte üçü Almanca konuşuyormuş.

Litvanya ve Ruthenya ile Batı Avrupa arasındaki ticaret yollarının buradan geçmesi nedeniyle şehrin önemi artmaya başlamış. Kürk ticareti için önemli bir merkez haline gelmiş. 

Şehir surlarının etrafında, nehirdeki adalarda ve sağ kıyıda banliyö yerleşimleri gelişmiş ve bunlardan bazıları (Ostrów Tumski, Śródka, Chwaliszewo, Ostrówek) ayrıcalıklı haklar elde etmiş. Ancak Poznan'ın gelişimi sıklıkla çıkan büyük yangınlar ve seller nedeniyle sekteye uğramış. 2 Mayıs 1536'da bir yangın kale, belediye binası ve manastır dahil 175 binayı tahrip etmiş. 

Higiei Çeşmesi
17. Yüzyıl'ın ikinci yarısında ve 18. Yüzyıl'ın büyük bölümünde Poznań, İkinci ve Üçüncü Kuzey Savaşları, Polonya Veraset Savaşı, Yedi Yıl Savaşı ve Bar Konfederasyonu isyanlarını yaşamış. Ayrıca sık sık veba salgınları ve özellikle banliyö binalarının çoğunu tahrip eden 1736'daki sel tarafından da tahribata uğramış. Şehrin nüfusu 1600'de 20.000 civarında iken 1730'da 6.000'e düşmüş. Bu dönemde Bambergli ve Hollandalı yerleşimciler (Bambrzy ve Olędrzy) harap olmuş banliyöleri yeniden inşa etmek için buraya getirilmiş. 

1778 yılında kentteki yeniden inşa çabalarını denetleyen ve belediye yönetimini yeniden düzenleyen bir "İyi Düzen Komitesi" (Komisja Dobrego Porządku) kurulmuş. 1793'te Polonya'nın İkinci Paylaşımı'nda Poznań, Prusya Krallığı'nın kontrolü altına girmiş ve Güney Prusya eyaletinin bir parçası olmuş.

Prusya makamları şehir sınırlarını genişleterek surların içindeki şehri ve yakın banliyölerini tek bir idari birim haline getirmiş. 1797'de sol yaka banliyöleri kuruldu ve şehir genişlemeye devam etti.

1806'daki ayaklanmada Polonyalı askerler ve sivil gönüllüler Prusya güçlerini bölgeden dışarı atarak Napolyon'un işgaline yardımcı oldular. Şehir, 1807 yılında Varşova Dükalığı'nın bir parçası ve Poznań ilinin merkezi oldu. Ancak, 1815'te Viyana Kongresi'ni takiben bölge Prusya'ya geri verilmiş ve bu kez Posen yarı özerk Büyük Dükalığı'nın başkenti olmuş.

Prusya makamları stratejik konumu nedeniyle Poznań'ı bir kale kentine dönüştürmeyi ve çevresinde yeni savunma surları inşa etmişler.

Belediye binası
Prusya devleti bu dönemde de bölgeyi Almanlaştırmaya çalışmış. Almanlar, 1867'de şehir nüfusunun % 38'ini oluşturuyormuş.

Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda, son Büyük Polonya Ayaklanması (1918-1919), Poznań'ı ve bölgenin çoğunu, yeniden doğmuş Polonya'ya kazandırmış ve bu durum Versay Antlaşması ile tescil edilmiş. Yerel Alman nüfusu Polonya vatandaşı olmak veya ülkeyi terk etmek zorunda kalmış. Şehirdeki Alman nüfusu 1910'da 65.321'den 1926'da 5.980'e ve 1934'te 4.387'ye düşmüş. İki Dünya Savaşı arası İkinci Polonya Cumhuriyeti'nde, şehir tekrar Poznan Voyvodalığı'nın merkezi olmuş. 

Poznań'ın üniversitesi (bugün Adam Mickiewicz Üniversitesi olarak adlandırılıyor) 1919'da kurulmuş.

1939-1945 Alman işgali sırasında Poznań, Reichsgau Wartheland'ın başkenti olarak Üçüncü Reich'a dahil edilmiş. Alman nüfusu 1939'da 5.000'den (sakinlerin yaklaşık% 2'si) 1944'te 95.000'e yükselmiş. Poznań, Polonyalı gönüllüler tarafından desteklenen Kızıl Ordu tarafından 23 Şubat 1945'te ele geçirilmiş.

Poznań'da gerçekleşen 1956 protestoları, komünist yönetime karşı hoşnutsuzluğun erken bir örneğiymiş.  28 Haziran'da bir protesto yürüyüşünün ardından kalabalıklar komünist partiye ve gizli polis merkezlerine saldırmış ve ancak silah ateşiyle püskürtülmüş. İsyanlar ordu tarafından bastırılıncaya kadar iki gün devam etmiş; Resmi rakamlara göre 67 kişi ölmüş. 1981 yılında Plac Mickiewicza'da kurbanlar için bir anıt dikilmiş.


Poznan'daki Ulusal Müze



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder