3 Temmuz 2020 Cuma

Elbląg Kanalı ve Malbork kalesi

Vahit abi yeni fotoğraflar gönderdi. Bu kez Elbląg Kanalı'ı ziyaret etmişler. Polonya'da, Warmian-Masurian Voyvodalığı'nda, Drużno Gölü'nden Drwęca nehrine ve Jeziorak gölüne bağlantı kuran 80 kilometre uzunluğunda bir kanalmış burası. 50 tonluk küçük gemiler için elverişli bir kanalmış. Bugün çoğunlukla turistik amaçlı kullanılıyormuş.
 
Bu fotoğrafları çektiği yer olan Buczyniec, Gmina Rychliki idari bölgesinde bir köymüş. Rychliki'ye 5 km, Elbląg'a 19 km uzaklıktaymış.

1 Temmuz 2020 Çarşamba

Covid 19'un ilk dalgası sonrası Poznan turu

Tur güzergahı
Covid sonrası dönemde ilk kafile Polonya'nın Poznan şehrine ulaşmış. 17 kişiden oluşan kafilede çoğunlukla yaşlı kimseler varmış.

Otelde onlardan başka turistler de bulunuyormuş, Kaldıkları otelde açık büfe uygulamasının kaldırılmış. Kahvaltıda sipariş usulüne geçilmiş.
 
Vahit abi şehrin sokaklarının genelde tenha olduğunu ancak Polonya'da çoğu kişinin maske takmadığını söylüyor. "Turizm sektörü çalışanları çok gayret ediyor. Ekmek parası için çarkı tekrar çevirmeye çalışıyorlar" diyor.


Poznan şehir tarihi

I. Mieszko Hıristiyanlığı kabul ettikten sonra Polonya'daki ilk katedrali olan Poznań Katedrali'ni inşa etmeye başlamış, Bu katedral erken Piast hükümdarlarının (Mieszko I, Boleslaus I, Mieszko II, Casimir I) ve daha sonra Przemysł I ve Przemysł II'nin gömüldüğü yermiş.

24 Mart 2020 Salı

Monaco ve Sanremo'nun son kafileleri

10-11 Mart tarihli bu geziye katılanlar Monaco ve Sanremo'daki son turist kafilelerinden biri olsa gerek. Fransa'daki yeni tip coronavirüs vaka sayısı 26 Şubat 2020'de 18 iken 10 Mart'ta 1800'e çıkmış. 23 Mart'ta ise yaklaşık 20 bin olmuş. Aynı tarihlerde İtalya'da 26 Şubat 2020'de 470 vaka varken, 10 Mart'ta  bu sayı 11 bine çıkmış. 23 Mart'ta ise 64 bine ulaşılmış. İspanya'nın tablosu daha kötü. 26 Şubat'ta 13, 10 Mart'ta 1700, 23 Mart'ta 35 bin.

 
İlk olarak 1191'de bir Ceneviz kalesi olarak yapılan Monaco Sarayı tarihte birçok yabancı kuvvet tarafından saldırıya uğramış. 1300'lerden sonra Grimaldi ailesinin mülkü haline gelmiş.

15 Şubat 2020 Cumartesi

Yolu asfalt olmayan Şendereliler cep telefonlarıyla dünyaya bağlanıyor

Yeni Birlik 15 Şubat '20

Şendere, Çorum merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bir köy. Vahit abinin köyü. Nüfusu giderek azalan köyde şimdi 85 kişi yaşıyor.

İlköğretim okulu var ancak kullanılmıyor ve taşımalı eğitimden yararlanılıyor. Beş öğrenci taşımalı eğitim alıyormuş.

Bugünlerde köyde kar var. Soğuğa rağmen imam evi inşaatı devam ediyor. İnşaat imece usulüyle yapılıyor. Sonra mola verip bir şeyler atıştırıyorlar. Vahit abi büyükşehirlerdeki serpme kahvaltı da neymiş, esas kahvaltı köyde yapılır diyor. Köyde içilen çay da bir başka. 

Yakınlardaki barajdan köye su taşıyan su kanalları var. Yangın söndürme sistemi var. Belediye araçları belirli aralıklarla gelip metal çöp tenekelerinde biriken çöpleri alıyormuş.